tisdag 10 november 2009

Årets julklapp är här

Boken - årets julklapp i Sverige

Den första advent 1999 togs den nya bibelöversättningen, Bibel 2000, emot i landets kyrkor. Veckan dessförinnan hade den överlämnats till svenska folkets valda ombud, Sveriges riksdag, av Bibelkommissionen, den statliga bibelöversättningsenheten lydande under kulturdepartementet. Överlämnandet i riksdagen blev en stor manifestation för Bibeln. Tal hölls av Riksdagens talman och av statsministern. Nyskriven musik till nyöversättningen, Profeten och evangelisten, framfördes, förutom bibelseminarium, musikalisk föreställning kring Höga visan och biblisk buffé.

Bibel 2000 var den tredje officiella svenska bibelöversättningen efter reformationsbibeln från 1541 och kyrkobibeln från 1917. Bibelkommissionen har arbetat sedan 1973. 1981 kom Nya testamentet, Apokryferna 1986. Översättningen fullbordades så 1999. Redan 1994 beslöt Bibelsällskapets styrelse att starta ett projekt kring den nya översättningen. Man såg det som en chans för Bibeln men också för Bibelsällskapet självt. Från att ha varit nästan okänt och med en image av något ålderdomligt ville man inta en position i kyrka, skola och samhälle värdig ett nationellt bibelsällskap i UBS-familjen.

För att åstadkomma detta, för att ta sig från 1994 till 1999, måste resurser inventeras och skapas, planer smidas och strategier utformas. En viktig förutsättning var att göra kyrkorna delaktiga i projektet. Därför genomfördes ett digert reseprogram, besök hos kyrkoledningar, pastorsmöten, samfundskonferenser, ekumeniska sammanhang, större och mindre samlingar. Allt för att informera, motivera och inspirera. Utan kyrkornas delaktighet inget framgångsrikt Bibel 2000. Visionen "Bibel 2000 på varje ort" blev en viktig devis i projektet. Det var församlingar i ekumenisk samverkan på orten som skulle ta emot och använda den nya Bibeln. Ett samarbete som inte bara gällde kyrkor. Bibeln vänder sig ju till alla människor. Målgruppen för Bibelkommissionens översättning var ungdomar som inte är vana att läsa Bibeln. Därför är Bibel 2000 på varje ort en samverkan mellan kyrkor och skolan, biblioteket, kulturarbetare, kommunen, enskilda och organisationer. När församlingarna blev delaktiga i projektet kom också de kristna studieförbunden med. Det viktigaste med Bibel 2000 är inte i första hans stora försäljningssiffror utan ett ökat och fördjupat bibelbruk. Bibeln ska användas, läsas och studeras. Därför var studieförbundens insatser viktiga. För att församlingarna och de lokal orterna ska bli "motorn" i projektet utsåg kyrkorna och studieförbunden nyckelpersoner och projektgrupper och till och med projektanställda för att arbeta med Bibel 2000 i sina sammanhang.

Därför är inte bara kyrkorna resurser och viktiga att göra delaktiga utan också samhället i övrigt bör involveras i bibellanseringen. För att nå ut till en bredare och inte alltid kyrkvan publik har Bibel 2000 flera år varit utställare på Bokmässan i Göteborg. Det är den största bokmässan i Sverige och den har stor genomslagskraft i det svenska samhället. Bokmässan i sept. 1999 blev en "formidabel succé" för att låna ord från Bibelsällskapets styrelseprotokoll.

Bibel 2000 var ett av bokmässans huvudteman. Ett särskilt bibeltorg hade skapats där mässans fyra dagar fylldes av korta seminarier kring Bibeln. Också ett antal större seminarier hölls med kända personer som uppmärksammades stort i media.

Under hösten har Bibel 2000 fått stor plats i det offentliga rummet. Det började med en artikelserie i Expressen, där författare, teologer, förkunnare och kulturskribenter fick kommentera var sin nyöversatt bibeltext. Artikelserien blev så småningom en bok på bokförlaget Bonniers, ett samarbete mellan kvällstidningen Expressen, Bonniers och Bibelsällskapet. Ett stort steg för Bibeln och ett stort steg för målsättningen som togs 1994 att göra Bibelsällskapet känt och efterfrågat.

Efter att Bibeln överlämnats till svenska folket genom dess valda ombud i Sveriges riksdag följde den första försäljningsdagen. Människor stod i kö framför bokhandelsportarna innan Bokus öppnade. På Bibelsällskapets kansli i Uppsala där också en bibelbutik finns firades den första försäljningsdagen med tal av Svenska kyrkans ärkebiskop, av departementsrådet från Kulturdepartementet, med läsning av skådespelare ur Bibeln, med trumpetfanfarer och med specialbakad bibelkaka. Veckan därpå ordnades ett bibelvetenskapligt symposium i Uppsala avslutat med ibruktagandet av Bibel 2000 i Uppsala Domkyrka. I en överfylld kyrka, fullsatt redan en timme före, bars den nya översättningen fram inramad av nyskriven musik till texter ur Ps 119, Ditt ord en lykta för min fot, ett ljus på min stig. En stor kollekt samlades in till biblar till Mellanöstern. På liknande sätt togs Bibel 2000 i bruk i kyrkor utöver landet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar